Subscribe:

Ads 468x60px

Pages

Jumaat, 18 November 2011

Punca-Punca yang menyebabkan berlakunya kesan rumah hijau dan penipisan lapisan ozon.

Perindustrian.
Sektor perindustrian banyak membebaskan gas-gas seperti kloroflorokarbon, halon, karbon dioksida, karbon monoksida, sulfur oksida, metana dan lain-lain yang telah menjadi agen utama menghakis dan menipiskan lapisan ozon serta membentuk selimut atmosfera. Contohnya :
Industri pencuci atau pelarut : CFCs dalam bentuk cecair digunakan sebagai bahan pencuci minyak dan gris dalam perlatan elektronik dan elektrik, mikrocip dalam komputer dan pelbagai jenis logam. CFCs dalam bentuk gas pula digunakan sebagai pencuci peralatan perubatan.

Pengangkutan.
Gas-gas rumah hijau juga turut dikeluarjan dari kenderaan akibat pembakaran yang tidak lengkap dalam sistem enjinnya iaitu mengeluarkan banyak karbon monoksida.

Ujian nuklear.
Kawasan kutub selatan khususnya di benua antartika, lapisan ozon bukan sahaja menipis tetapi telah berlaku kebocoran sehingga terbentuknya lubang-lubang ozon. Kesan ini disebabkan daripada tindakan manusia yang menjadikan kawaasan tersebut sebagai tapak untuk ujian pelancaran roket dan peluru berpandu yang sebahagian besarnya dilakukan oleh negara Rusia dan Amerika Syarikat.

Pembakaran terbuka
Aktiviti pembakaran terbuka seperti di tapak pelupusan sampah, di kawasan tapak pertanian, pembakaran hutan yang berlaku secara semula jadi seperti letusan gunung berapi, juga menyumbang peningkatan gas karbon dioksida dalam atmosfera.

6 comments:

Tanpa Nama berkata...

tolong beri penjelasan yg panjang

Tanpa Nama berkata...

berikan saya maklumat yang selengkapnya

Tanpa Nama berkata...

tak ckp maklumat

eizzuddinblogger berkata...

Meow

Ileshaa Rajadurai berkata...

thanks

Tanpa Nama berkata...

fake hope betullha -_-

Catat Ulasan